6 Haziran 2012 Çarşamba

Dulce De Leche (Süt Karameli)


                      " Ya Rabbi, bana ilim ve hikmet ver ve beni salih kullarının arasına kat. Bana arkamdan hayırla yad edilmeyi nasip et. Beni nimetlerinle dolu cennetin varislerinden kıl."
                                                                                                     Şuara Suresi 83-85 meali.

                      Amin diyerek başlıyorum dostlarım. Bugünlerde Kuran mealini okumaya çalışıyorum. Daha önce de okuduğum bu mukaddes kitabı her okuyuşumda, ayetler bana sanki daha farklı görünüyor, başka hazlar başka tatlar bırakıyor. Sanki her okuyuşumda tekrar keşfediyorum.
                     Beklenen gün geldi. Yarın Bengisu'nun operasyonu var. Gözyaşı kanalından ameliyat olacak. Tamam kolay bir operasyon, ama ben yine çok korkuyorum. Dualarınızı bekliyorum. Kalın sağlıcakla...
                    Sizi daha önce hazırladığım bu tarif ve postla başbaşa bırakıyorum.
                   

                   Bu süt kremasını yapalı epey oldu. Bir türlü yayınlamak nasip olmadı . Temiz bir mandıranın sütünü bulduğunuzda demenizi tavsiye ederim. Özellikle çocuklarınız için, çikolata yerine, doğal sütten yaptığınız bu karameli deneyin derim. Onlar çikolata niyetine yiyedursunlar, siz de güvenli, temiz ve kendi yaptığınız doğallıkta bir şeyle beslemiş oluyorsunuz. Benden Söylemesi...
                   Ayrıca bu krema için bazı küçük hatırlatma yapmadan edemiyeceğim; Öncelikle doğal mandıra sütünü kullanmanızı öneririm. İkinci olarak, sütün yağ oranı, kesinlikle pişme süresini etkileyecektir. Ben diyeyim 1 saat 45 dakika, sen de 1 saat 30 dakika. Üçüncüsü ise, soğuyunca koyulaşacağını hesaba katarak, kaynatma işlemini sürdürün derim. Belki siz daha  akışkan olmasını isteyebilirsiniz mesela.


Dulce De Leche için Malzemeler:
  • 2 kg süt (pastörize olmayan)
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2 çay kaşığı karbonat(silme)
Yapılışı:
  1. Sütü derince bir tencereye alıp kaynatıyoruz.(Ben daha önce kaynatmıştım, tekrar ocağa alıp kaynama kıvamına kadar beklettim.)
  2. Kaynayınca şekeri ekle.( Büyük ocağı, kısık ateşte kullandım ben.) İyice eriyene kadar karıştır. Şeker eriyince, içine karbonatı ekle.
  3. Hiç başından ayrılmadan karıştır sürekli. Bu şekilde 1 saat 45 dakika pişirdim ben. Kıvamı  tam çikolata kıvamında oldu. Benim sütüm daha önceden kaynadığı için bu süre yeterli oldu. Zaten biraz da dolapta bekleyerek koyulaşacak. Afiyet olsun...
Not: Süt karameli, sabah kahvaltılık olarak kullanılabileceği gibi, tart yada değişik tatlılarınızda da kullanabilirsiniz.





19 yorum:

  1. Canım birşey sorucam bu süre içinde devamlımı karıştırıcaz birde ocağın ateşi çokmu yoksa kısık ateştemi olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili limon çiçekleri. Ben sürekli başında durarak karıştırdım. Bazıları 5 sonra 3 dakikada bir karıştırsalar da ben her zamanki halimle sürekli başında durmayı tercih ettim. Ama ilk 30 dakikada karbonatını attıktan sonra kabarması bitince, 3 dakika ara ile gelip karıştırılsa olur yani. Ocağı büyük ocakta kısık ayar kullandım. Küçük ocağı tercih edersen zaman uzayacaktır. KAL sağlıcakla

      Sil
  2. Bengisuya acil şifalar diliyorum çok geçmiş olsun.Dulce de leche harika olmuş ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canan teşekkürler canım. Allah razı olsun. beğendine sevindim. sevgiler tatlım

      Sil
  3. bir ben kaldım galiba yapmak isteyipte yapamayan:)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım sağ olasın. denemen dileğiyle...

      Sil
  4. Önce amiin deyim. Kuzucuğuna şifalar diliyorum. Ellerine sağlık canım, afiyet , bal olsun:)

    YanıtlaSil
  5. Dualarımız seninle, acil şifalar dilerim kızına.Karemelin tam kıvamında olmuş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Tadını çok merak ettim. Harika bir kahvaltılık olmuş. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık çok güzel olmuş bende denemek istiyorum ama cesaret edemedim sevgiler

    YanıtlaSil
  8. canım arkadaşım,çoook geçmiş olsun,umarım bu gün iyisiniz,selamımı söyle kızına ,benden öpücükler.
    süt karameli hep niyetleniyorum yapmaya ,herhalde vakti daha gelmemiş,merak ediyorum tadını,ama büyük kızım izne geldiğinde yaparım,bunu konserve olarak olur herhalde,beğenirlerse kızlar yanlarına yaparım .Ellerine sağılık,tekrar çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  9. öncelikle geçmiş olsun. Dualarımız seninle...
    ben de denemek istiyorum süt karamelini...

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bayılıyorum ben bu tada. Ama ne kadar ekmek yediğimi anlatamam. Kahvaltıda birinin bana dur demesi gerekiyor.
    Kuzucuğuna şimdiden geçmişler olsun diyorum.Dualarımız sizinle.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. yine geldim,belki haber vardır ameliyattan,iyi akşamlar canım benim,acil şifalar.

    YanıtlaSil
  12. CANIM KAYINVALİDEMDEN BANA SÜREKLİ HALİS KÖY SÜTÜ GELİR.BOL KAYMAKLI.BUNU MUTLAKA DENEYECEĞİM.İNŞALLAH BENİMKİLER DE BEĞENİR.BU ARADA CANIM KOYULAŞMASI KARBONAT SAYESİNDE OLUYOR SANIRIM DEĞİL Mİ....SEVGİLER....

    YanıtlaSil
  13. Çok geçmiş olsun. Sizden ses çıkmayınca burdan bakayım dedim. Haberi okudum. Umuyorum Bengisu iyidir. Allah şifalık versin. AMİN.
    Tarifi çok beğendim. Ellerinize sağlık.Nursevin

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun..Ellerine sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar... Sitene bayıldım..renklere tariflere.....tam ozlediğim lezzetler....

    Bu arada bu tarifi bulunduğumşehirde pakistanlılar yapıyor...Bayılıyorum..

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Eline sağlık bende bunu yapmak istiyorum:)

    YanıtlaSil

yorum var