11 Nisan 2012 Çarşamba

Patatesli Çiçek Ekmek

                 Ekmek, o ilahi tad. Un, su, tuz, maya işte bu kadarı yeter açıkmış bir karnı doyurmaya. Öyle mi sizce de? Bir de emek vermek gerek o ekmeği elde etmek için. Mayalamak, yoğurmak, pişirmek. En güzel sofraların bile ihtiyacıdır ekmek.
                Her yörenin kendine has bir ekmeği olduğu gibi, her insanın sevdiği bir ekmek çeşidi oluveriyor. Örneğin benim kızlarımın birisi ekmeğin içini yerken, diğeri çıtır kabuklarını seviyor ve kabukları çıtır olmayan ekmeleri yemiyor.

               Bizim oralarda ekmek, köy fırınlarında yapılır. Yuvarlak kocaman, kalın kabuklu ekmeklerdir bunlar. Aynı zamanda ekşi maya ile yapılırlar.
               Çerkeşlilerin ise pek çok ekmek çeşidi var. Bunlardan bazıları; cıvık çörek, el ekmeği, bazlama, simit çörek, yufka ekmek gibi... 
                Her yöre ayrı yapsa da sıcak fırından çıkmış taze ekmeğe karşı koymak imkansız bence. Hele bir de tereyağ koyarak yenilir ki ... Uzmanlara göre ekmeğin fırından çıktıktan 6 saat sonra yenilmesi gerekiyormuş. Bunu da belirteyim de tercih yine de size ait olsun...
   
                Gelelim Patatesli Ekmeğimizin Tarifine. Ben bu tarifi Oktay Usta'dan aldım. Hemen hemen aynısını uyguladım.  Hamur konusunda bir sorun yok yalnız bir dahaki sefere patatesi hamuru yoğururken katmayı düşünüyorum. Bu şekilde ortasından çıkan patatesler görsel açıdan iyi olsa da az tutmakta yarar var bence.

  Malzemeler: 4 su bardağı un, 1 paket instant maya, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 yumurta akı( sarısı üzerine), 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı toz şeker,  1 tatlı kaşığı tuz.

İç Harcı: 2 haşlanmış patates, 50 gram kadar beyaz peynir, bir tutam maydanoz
Üzeri için: Ayrılmış olan yumurta sarısı ve haşhaş, çörekotu, susam.




Yapılışı:
  1. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta sıvıları çırpma teli ile çırpıyoruz.
  2. Unu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. (Bu aşamayı elimizle yapıyoruz)
  3. İç harcı için malzemeleri hazırlıyoruz.(Patetesler ve peynir ezilir, maydanoz ince ince doğranır, biraz tuz ve karabiber eklenir)
  4. Hamuru 8 bezeye bölüyoruz. Her birini elimizle biraz açtıktan sonra ortasına iç harcımızdan biraz koyup yuvarlıyoruz.
  5. 24 cm kelepçeli kalıbı yağlayıp önce ortasına sonra kenarlarına hamurlarımızı dizmeye başlıyoruz.
  6. Bir kenara alıyoruz 1 saat mayalanmasını bekliyoruz. İyice kabarınca üzerine yumurta sarısı sürüp her bir parçasına ayrı bir malzemeyle süslüyoruz.
  7. 200 dereceye atıp önce kabarmasını 15-20 dakika sonra biraz daha azaltıp içini alarak pişmesini sağlıyoruz. Afiyet Olsun...
Ben bu tarifimi her zamanki gibi Çay Kahve Bahane Etkinliği ev sahibesi Marifetane 'ye  ve Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nin ev sahibesi PaSaSofraM 'a gönderiyorum. Bol katılımlar arkadaşlar...

15 yorum:

  1. harika gorunuyor hayatim,ellerine saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  2. baıldım görüntüye canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. CANIM ELİFİM TEREYAĞ ELİMDE GELDİM ÇAY HAZIRMI ?
    :)
    MMMM HARİKA O PAMUK ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık tarifin şu an yayında yine beklerim bitanem...

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor ellerine sağlık... bir de fotoğraflarına bayıllıyorum...

    YanıtlaSil
  6. ayyyy hiç iştah açıcı değil ayyyy hiç canım çekmedi :P :(((((( işte ben bu yüzden blogları gezmeyi sevmiyorum. bu ekmeyi bana verin yanınada duble çay verin bizi yalnız bırakın :))))

    YanıtlaSil
  7. bu tmbul ekmek cok hosuma gitti:) ellerine saglik ve katildigin icin cok tsk.ler yine beklerim

    YanıtlaSil
  8. aa bu ne böyle yaa çok değişik ilk defa görüyorum böylesini:)

    YanıtlaSil
  9. Çok nefis görünüyor ekmeğin canım ellerine sağlık...mutlaka bende denemeliyim bu tarifi,paylaşan gönlüne sağlık,selamlar :)

    YanıtlaSil
  10. valla tablo gibi görünüyor, yemeye kıyamazsın, o derece:))))

    YanıtlaSil
  11. Tek kelimeyle muhteşem.Koy karşına seyret.O derece yani.Ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. Elifff,
    maşallah sana,yutkundum kaldım burda,nasıl güzel nasıl lezzetli gözüküyor,
    ellerine sağlık,afiyetler olsun,
    sevgilerimle,şeri...

    YanıtlaSil
  13. Ben ilk gördüğümde patates hamurun içine karışıktır diye düşündüm, ben öyle yapıyorum çünkü. Ama sen poğaça gibi içine koymuş ve sanıyorum pişman olmuşsun. İçindeki sıvımsı görüntü de bun dan sanırım. Bence de hamura ekle, gör bak nasıl pofidik oluyorlar:) Görüntü süper yalnız tatlım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Görüntü süper, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. görüntü cok güzel en kisa zamanda deniycem:)

    YanıtlaSil

yorum var