17 Nisan 2012 Salı

Kabak Graten


                   Bu tarifi vermeden önce "graten" ne demek merak ettim doğrusu. Şöyle bir araştırma yapınca bakın neler çıktı ortaya:
                    Graten kelimesi Fransızcadan  "kazımak, kazıntı" kelimesinden türetilmiş. Graten bir pişirme yöntemi oluyor ve yemeğin üzerini kaşar, beşamel sos, yumurta gibi malzemelerle kapatılarak fırınlanmasıyla yapılıyor. Buradaki amaç yemeğin üzerini kapatacak kadar kabuk oluşturmakmış ve bu yüzden üst kısmının biraz kızarana kadar fırınlanması gerekiyormuş.
                       
                           Ben ilk kez denedim kabak grateni. Bu kadar güzel olacağı aklıma bile gelmezdi. Hem yapımı kolay, hem de pek çok sebzeye yakışacak bir pişirme yöntemi bence. Biz yanında pane harcıyla  kızartılmış tavuk kanatları ile yedik ama pekala sade de çok nefis oluyor.

Malzemeler: 3 tane kabak, 4 orta boy soğan, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 su bardağı süt (büyükçe) 1/2 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı:
  • Kabaklar tırtıllı şekilde soyulur. Yuvarlak kesilir. Bir tencereye biraz su koyulur ve içine  tuz eklenerek kaynaması beklenir. Kabakları 1-2 dakika kadar kaynamış suda bekletir sonra süzgece alınır.
  • Soğanlar soyulup ikiye kesilir ve uzunlamasına doğrayıp bir tavada çok az yağ ve tuz ile kavrulur.
  • Bir küçük teflon tencere yada tavaya tereyağı koyulur. İçine 1/2 kaşık kadar  sıvıyağ eklenir. 1 kaşık un ilavesinden sonra un hafifçe kavrulur (kızarmaması gerekiyor, un kokusu çıksın yeter). Tencereyi kenara alıp içine süt eklenir, biraz tuz eklenir çırpma teliyle çırpılır ve tekrar ocağa alınır. Beşamel sos kıvama gelince içine karabiber ilavesi yapılır.(İsteğe göre muskat da kullanabilirsiniz)
  • Fırın kabımızın tabanına çok az  sıvıyağ koyabilirsiniz. Bir sıra kabak dizeriz. Bir sıra soğan dizeriz. Bir sıra kabak bir sıra soğan. En üste hazırladığımız beşamel sos eklenir. 180 derecede 45 dakika pişirilir. Üzeri kızarınca alınır. Afiyet Olsun.

18 yorum:

  1. ellerine saglik canim,nefis görünüyor,afiyet olsun

    YanıtlaSil
  2. Beşamel sosa mutlaka muscat koyarım.Çok güzel oluyor.Ellerine sağlık.Nefis bir yemek olmuş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. graten olsun da hangi sebze olursa olsun mantiginda bir insan olarak ellerinize saglik:)

    YanıtlaSil
  4. ben bayılırım kabak gretene
    başamel sos kabağa bu kadar mı yakışır ama

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. verdiğin bilgi için teşekkürler elifciğim, görüntüsü de harika ellerine emeklerine sağlık....

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık gerçekte ye beni diyor arasına soğan koymanız ilginç geldi ama mutlaka güzelldir sevgiler

    YanıtlaSil
  7. nefis görünüyor ellerine sağlık en çok karnıbahat graten yaptığımı farettim bunuda deneyeyim:)))

    YanıtlaSil
  8. yaz ayları için harika bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Çok sevdiğim bir yemek. Ne de güzel yapmışsın. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. mmm...
    resimmler muhhteşemmm:)
    ye beni diyorr resmenn..
    ellerine sağlıkk tatlım..
    ilk fırsatta yapılmalı ve tadılma inşallahh..
    öpüyorum canım..
    muhabbetle...

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağılık canım,görüntüsü ....ağızımı açayım...ham

    YanıtlaSil
  13. canım elifim ben geldim.
    dersini çok güzel çalışmışsın tebrikler
    :)
    mmm ellerine sağlık
    tabağı aldımcanımın içi .

    YanıtlaSil
  14. tam mevsimi ellerine sağlık canım.Leziz leziz.

    YanıtlaSil
  15. ellerine saglik,resimler de hakkini vermis bu guzel lezzetin,sevgilerle...

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. hiç yemek bilmediğim zamanlarda patates gıraten denemiştim sonra kereviz ... gıraten gerçekten güzel oluyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil

yorum var