21 Kasım 2017 Salı

Şeker Hamurlu Pastalarım


 Arkadaşım Nurcan'ın oğlunun doğum gününde benden iki tane pasta yapmamı istedi. Birisi oğlu için Galatasaraylı diğerini bana bıraktı. Ben de tercihimi çok sevdiğim menekşelerden yana kullandım.


Yukardaki pasta ise Furkan için yaptığım Galatasaraylı pasta. Çok acemice bulabilirsiniz, fakat enim için epey ugraştırıcı oldu. Ve şahsen ben yaptığımı çok beğendim.


Bu unicornlu pasta ise üzerinde de yazdığı gibi İzgiciğim için hazırladığımyaşpasta. Kendisi unicorn istedi. Ben de elimden geldiğince yapmaya çalıştım.

 Bu da pastanın içten görünen şekli. Lezzeti bence şahane oluyor, yiyenler de öyle düşünüyor.


Bu görüntü de İzgi'nin doğum gününden hatıra kalsın burada. O gün benden sadece unicornlu pasta ve pizza istedi. Ben de fazlaya kaçmadım :)


Bu pasta ise Bengisu için hazırladığım yaşpasta. O da burada yerini alsın istedim.

Böyle de üstten bakalım bir.
 Siz bu pastalarda ne görüyorsunuz bilmiyorum ama ben pek çok acemilik pek çok hata görüyorum. Sonra diyorum ki Boşver Elif hepsini kendi kendine öğrendin, kimseden görmeden deneme yanılma şeklinde.
Ayrıca buraya koyduğum pastalarda kendimin ne kadar yol katettiğimi, hatalarımı azalttığımı, zaten harika olan tatlarını görüntüyü de güzelleştirerek ilerlediğimi görüyorum. Her ne kadar bozuk bir cümle oldu ise de düzeltmiyeceğim Anladınız siz :)

20 Kasım 2017 Pazartesi

Kalıpta Kakaolu Yumuşak Kek



  Bu kekin yumuşaklığını facebookta paylaşmıştım. Tarif soranlar oldu, o zaman oraya yazmıştım. Şimdi ise buraya yazıyorum Bir klasik oldu benim için. Yumuşacık kalıyor, dış kabuğu sertleşmiyor ve ertesi güne de yumuşacık olarak kalıyor. Deneyiniz beğeneceğinizi umuyorum:)

Malzemeler;

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 5 yemek kaşığı ekmeğe sürülebilen yumuşak margarin  200 gram kadar ediyor (ben teremyağ gurme ekmeğe sürülenden kullandım )
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ
  • 50 gram kakao
  • 8 yemek kaşığı un (kontrollü kullanın)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
Yapılışı;
  1. Yumurta ve şekeri iyice çırpınız. (Şeker eriyene kadar)
  2. Margarini ekleyip yine çırpınız. 
  3. Sıvıyağ ve sütü ekleyin karıştırın.
  4. Kakaoyu ekleyin karıştırın, un ekleyin karıştırın. Un yeterli gelince vanilin ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
  5. Önceden katı yağla yağladığınız kalıbınızın üzerine un serpip fazla ununu ters çevirip dökün. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba koyun.
  6. 170 Derecede kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Keki kalıptan çıkarmadan önce bekleyin kalıpta kek biraz soğusun sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip öyle ters çevirin. Afiyet olsun..

6 Kasım 2017 Pazartesi

Midye Börek (patatesli)


  Midye böreği kaç kez yaptım sayısını unuttum. Yapımı zor gibi gelse de zor değil aslında, sonuçta hazır yufka kullanıyoruz. İçini ise patatesli öneririm. Peynirli biraz kuru, kıymalı ise biraz yağlı geliyor bana patateslisinin dışı çıtır içi yumuşak oluyor, evin ahalisi de en çok bu şeklini seviyor. Denemeniz dileğiyle.

Malzemeler;

  • 6 adet taze yufka
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı sulu yoğurt
  • 1/2 kabartma tozu
  • 2 yumurta
  • 5-6 adet haşlanmış patates
  • 1  adet kuru soğan
  • karabiber, tuz, pul biber



Yapılışı;
  1. Kuru soğanı ince ince doğrayıp, az yağda kavurun. Soğanlar ölünce üzerine ezdiğiniz yada rendelediğiniz patatesleri ekleyip şöyle bir çevirin ve altını kapatın. Tuz ve baharatlar ekleyip soğumaya bırakın.
  2. Yumurtayı iyice çırpın, üzerine yoğurt ekleyip çırpın, sıvıyağ ekleyip karıştırın ve kabartma tozunu ekleyin karıştırıp sosu hazır edin.
  3. Yufkaları dörde bölün. Kestiğimiz yufkanın her yerine hazırladığımız harcı yayın. Yufkanın geniş tarafı bize doğru olsun. En ucundan tutup düzgünce çekin. İki kulağından tutup çevirin. Ortasındaki yufkanın ucunu üste çıkartın ve bizden tarafına patatesli harçtan koyun. 
  4. Bizden taraftan başlayıp rulo şeklinde sarın (kenarlarını içe alarak sararsanız daha düzgün olur). Videodaki gibi yapıp yağlanmış tepsiye dizin. 
  5. Bütün yufkalar bitince, üzerine artan harçtan sürün. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun...



Bir de böyle bakalım.




1 Kasım 2017 Çarşamba

Yalancı Boyoz Yada Sodalı Börek




  Nefis bir tarifim var size. Boyoza benziyor mu bilemem ama misafirleriniz geleceği zaman bu böreği hazırlayın akşamdan, sabaha da onların gelmesine yakın, sürün fırına. On numara beş yıldız...
Ve lütfen bu boyoz falan değil, bildiğin börek gibi yorumlar yazmayın çünküü bu börek bu isimle biliniyor ben koymadım yani adını.
Arama motorunda bu şekilde çıktığı için bu isimle kullanmak zorundaydım, siz isterseniz sodalı börek de diyebilirsiniz. 


Malzemeler;
  • 6 adet taze yufka
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • arası için beyaz peynir
  • üzerine dökmek için:
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay  bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta sarısı

Yapılışı;
  1. 1 su bardağı su ile yarım su bardağı sıvıyağ karıştırılır. Yufkanın birincisi serilir, üzerine hazırladığımız bu karışımdan sürülür. İkinci yufka üzerine konulur yine karışımdın sürülür ve yufkalar ortadan ikiye katlanır, resimdeki gibi.
  2. Yufkalar dörde bölünür, her birinin geniş tarafından başlayarak peynir konulur rulo şeklinde sarılıp gül böreği şekli verilir. 
  3. Tepsiye uçlarını alta gelecek şekilde yerleştirilir. Bütün yufka bitince bir su bardağının yarısına sıvıyağ yarısına su eklenir  tepsideki böreklerin üzerine dökülür. Ardından bir şişe maden suyu da ekleyip  dolaba kaldırırız. (Tercihen bir gece önceden hazırlanır fakat iki saatten az bekletmemeye çalışın.)
  4. Fırına sürülmeden önce börekler temiz bir tepsiye alınır üzerine yumurta sarısı sürülüp üzerleri kızarıncaya pişirilir. Afiyet olsun...




Bir de böyle bakalım.