24 Şubat 2016 Çarşamba

İstiridye Mantarlı El Açması Tava Böreği


 Son günlerde ülkemizde olan terör olayları patlatılan bombalar, her gün verilen şehitler derken milletçe zor günler geçiriyoruz. Bu süre zarfında yazmak ve paylaşmak istemiyor insan. Fakat uzun süredir devam eden bu durumlar yüzünden blok işini yada sizleri de ihmal etmek istemiyorum açıkçası. Biliyorum ki bir yerlerde buraya takip eden, benim tariflerimi deneyen, yeni tarifler var mı diye bakan takipçilerim var.
 Süreklilik adına inşallah bu kez sizleri daha da bekletmeden hazırladığım tarifleri paylaşma fırsatı bulurum.
 Siz ister benim gibi mantarlı yapın, isterseniz, başka malzemelerle. Tava böreğini bu kez el açması hamurla denedim. Pişmemesi ihtimaline karşı, Yufkaları ince açtım. Tavada ağzı kapalı olarak, kısık ateşte pişirdim. Hiç hamur olmadı, gayet güzel pişti.
  Benim kullandığım tava orta büyüklükte bir döküm tava idi. Bu yüzden bu hamur ölçüsü ile iki tava börek yapabildim. Siz isterseniz aynı ölçüden biraz kenara ayırarak (sonra hamur kızartmak için mesela) daha büyükçe bir tavada bir tane börek de yapabilirsiniz. O zaman hamuru 4'e bölmek yerine daha büyük bezeler almalısınız. Yada aynı şekilde hazırlayıp, tepsiye dizip fırında da pişirebilirsiniz. Tercih sizin. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler;

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağından biraz fazla ılık su
İç Harcı için;
  • 1 küçük kase istiridye mantarı
  • 1 adet biber
  • 1/2 kırmızı biber
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1/2  yemek kaşığı köy salçası
  • tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı;
  1. Hamur yoğurma kabına suyu koyun, şekeri ve mayayı ekleyip eritin. İçine sıvıyağ ve tuz katıp, un eklemeye başlayın.
  2. Hamur ele yapışmayan kıvama gelince mayalanmaya bırakın. İki katı olana kadar mayalanması gerekiyor.
  3. İç harcı için kuru soğanı küçük doğrayın, biraz sıvıyağda kavurun, biberler ve küçük doğranmış istiridye mantarını ekleyin, yeterince kavrulunca, içine köy salçası ekleyin (köy salçamız biraz domates sosu kıvamında sıvı oluyor eğer salça kullanmayacaksanız domates de olur) tuz ve baharatları ekleyip kapatın ve soğumaya alın.
  4. Hamurdan iki adet börek çıkarttım ben. Tabi tavanın büyüklüğü ve aldığınız bezeler de bu miktarı azaltabilir. Hamurun yarısını 4 küçük bezeye böldüm. Tavanın altını biraz yağladım. İlk bezeyi tavanın büyüklüğünde açtım. Arasına çok az sıvıyağ sürdüm. İkinci bezeyi de açtım ve arasına hazırladığım harcı koydum. Üzeri için de diğer iki bezeyi aralarını yağlayarak koydum. 
  5. Börek düzgün dursun diye, üzerindeki hamurun kenarlarını altına doğru kapatarak düzleştirdim. Ocağa koydum, kısık ateşte ve ağzı kapalı olarak altını pişirin. Sonra altını kontrol ederek, böreği ters çevirin biraz da bu tarafı pişsin aynı şekilde. Sıcacık tüketin, afiyet olsun...