23 Ocak 2016 Cumartesi

Patatesli Pancake yada Patatesli Minik Krepler


  Mutlu cumartesiler sevgili dostlar
  Yarıyıl tatili bütün öğrencilerimize öğretmenlerimize ve velilerimize hayırlı olsun.
  Biz bu sene Ankara'da geçireceğiz tatilimizi. Tatile gideceklere şimdiden iyi tatiller...
  Patatesli pancake, yada minik patatesli krepler çocukların çok sevdiği özellikle yarıyıl tatilinde birlikte yapılan kahvaltılarda favori olacaktır eminim. Krep şeklinde yapıp daha büyük de yapabilirsiniz tabi ben minik yapmayı tercih ettim, oğluşum da eline alıp yemenin keyfini yaşadı. Deneyin seveceksiniz.

Malzemeler ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 subardağı süt
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • bir tutam tuz
  • 1 orta boy patatesin haşlanıp rendelenmiş hali
  • aldığı kadar un
Yapılışı;
  1. Yumurtayı iyice çırpın. Süt, sıvıyağ, tuz, haşlanıp rendelenmiş patates ekleyin karıştırın. 
  2. Biraz biraz un ekleyin, bir taraftan karıştırın. Kabartma tozunu ekleyin, gerekirse biraz daha un ekleyin, krep hamurundan bir tık koyu olursa daha kolay şekil alır.
  3. Hafif yağlanmış tavaya aynı ölçüde kepçeyle aralıklı koyun. Üzeri tam donunca tersini çevirin, sıcak sıcak tüketin, afiyet olsun...

18 Ocak 2016 Pazartesi

Balparmak Tatlısı




Hayırlı günler sevgili dostlar,
Bu aralar arayı epeyce açmış olsam da, mutfakta çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bazen misafirliğe gidilirken yeni tarifler deneniyor, bazen evde misafirler ağırlanıyor, bazen de benden tatlılarını yapmamda yardım isteyen akrabalarım için yeni ve güzel tarifler yapılıyor.
Balparmak tatlısını 4 kez yaptım mesela. Her seferinde beğenilip tarifi alındı tadanlar tarafından. Bu tatlı için söyleyebileceğim bir diğer şey ise az bir malzeme ile hazırlanıyor olması. Daha önce de söylediğim gibi az ve her evde bulunan malzemelerle hazırlanan tarifleri seviyorum, istiyorum herkes yapsın, herkes tatsın.
Ben balparmak tatlısını bayramda teyzemde yemiştim. Tarif de ona aittir. Teşekkür ederim teyzeciğim, ellerin dert görmesin.

Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 1/2 paket margarin yada 125 gram tereyağ (eritilip ılınmış olacak)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • bir küçük kase irmik (dışı için)
Şerbeti için;
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • birkaç damla limon suyu
Yapılışı;
  1. Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp bir karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Fazla kaynatmıyoruz. Birkaç damla limon sıkıp altını kapatıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri birlikte çırp. Erimiş ılımış tereyağını, sıvıyağı ekle. Vanilin ve kabartma tozunu ekle ve un ilave etmeye başla. Bir taraftan yoğur bir taraftan azar azar un ekle. Sert olmayacak şekilde eline bir parça hamur al ve yuvarla çatlamalar olmaması gerekiyor.
  3. Hamurdan misketten biraz büyük bezeler al. Parmak şekli ver (küçük parmağımızdan birazcık daha küçük olursa daha minik daha hoş oluyor) ve irmiğe bula tepsiye diz.
  4. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yap. 170 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişir.
  5. Bu arada şerbetin oda sıcaklığına gelmiş olması gerekir. Fırından çıkan tatlının da ilk sıcaklığı çıkınca üzerine şerbeti heryerine eşit gelecek şekilde dök. Afiyet olsun...

9 Ocak 2016 Cumartesi

Baykuş Kurabiye



Baykuş kurabiyeleri yaparken, daha önce yaptığım kuru üzümlü kurabiye hamurunu kullandım.
Kızımla birlikte yaptık bu kurabiyeleri. Onunla yapmak, bana kolaylık sağladı ama Bengisu'ya birazcık zor geldi. Anne ne kadar çok işi varmış bu kurabiyelerin demekten de kendini alamadı.

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı fındık ezmesi
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • vanilin
  • 1 yumurta (beyazının bir kısmını gözleri ve gagasını yapıştırmakta kullandım)
  • 1 su bardağından iki parmak eksik pudra şekeri
  • aldığı kadar un
Süslemesi için:;
  • 1 küçük kase çiğ badem
  • 1 fincan damla çikolata

Yapılışı;
  1. Tereyağ ve pudra şekerini birlikte çırpıyoruz. İçine yumurta, fındık ezmesi, nişasta, vanilin ve kabartma tozunu ekliyoruz. Azar azar un ekleyerek yoğuruyoruz ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  2. Hamuru iki bezeye ayırıp, birini açıyoruz. İnce olsun ki kurabiyeler gevrek olacak.
  3. Hamurdan su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesiyoruz. Bu yuvarlakların üzerine minik yuvarlaklar kesip yumurta akına batırıp göz kısmını yapmak için yapıştırıyoruz. (Ben bu küçük minikleri yaparken sıkma torbasınının duyunu kullandım, siz hamuru elinizle yuvarlayıp bıcakla da kesebilirsiniz. Dikkat edilecek nokta bu gözler kabartma tozunun da etkisiyle kabaracağı için gözleri pörtlek olmasın diye ince kesmeniz ve yapıştırırken biraz bastırmanız)
  4. Yapıştırdığımız gözlerin üzerine damla çikolatadan birer tane koyuyoruz yine yumurta akına batırıp.
  5. İki gözün ortasına yine yumurta akına batırıp çiğ bademi dikine koyarak gagasını yapıyoruz.
  6. En sonunda çatalla alt kısmına bir kez batırıp ayaklarını ve bir kapakla kenarlarından yarım çizgi atarak kanatlarını yapıyoruz.
  7. 160 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun...