24 Mayıs 2015 Pazar

Nisaştalı Pembe Kurabiye


   Mutlu haftalar sevgili dostlar...
Okula giden iki öğrenci velisi olarak sene sonuna geldiğimiz için şu sıralar epey bir yoğunluk var hayatımda. Bir taraftan sınavları, diğer taraftan halkoyununa giden kızımın yarışma hazırlıkları, derken buna küçük kızımın hastalığı da katıldı. Yine koşuşturmacalı bir hafta bizi bekliyor.
   Pembe kurabiyeleri görünce bayılmıştım. Aslında bildiğimiz nişastalı kurabiye. Zaten bu yüzden çatlıyor. Fakat görüntüsü şahane ve içinde bulundurduğu malzemelerin azlığı  bakımından oldukça kolay yapılabilecek bir kurabiye. Hele de hamurunu yoğururken küçük kızımla birlikte hazırladık (hatta ona hazırlattım hamuru) renginden ve nişastalı oluşundan dolayı sanki oyun hamuru gibi oldu. Bengisu "Anne bundan bana oyun hamuru da yapar mısın " bile dedi.
   Eğer imkanınız varsa bu kurabiyeleri ertesi günü yeyin. Tadı daha da katmerleşecektir, ağızda dağılan yemesi çok güzel bu kurabiyelerin yanına bir de kahvenizi alırsanız işte o zaman kesinlikle bir tane ile kalamazsınız benden söylemesi...
   İnstagramda Esra Doğan' dan aldım ben bu tarifi. Pişirme ısısı hariç herşeyi aynı denedim. Kendisine tarif için teşekkür ederim, memnun kaldım ve yiyenler de beğendi. Kesinlikle pişman olmayacağınız bir reçete ayrıca içinde de katı yağ da yok.
   İnstagram gerçekten çok renkli bir yer. Daha neler var neler, denediklerimi paylaşmaya devam edeceğim inşallah. Kalın sağlıcakla...



Malzemeler;
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası
  • 4 su bardağı dolusu + yemek kaşığı mısır nişastası
Yapılışı;
  1. Sıvı malzemeler karıştırılır kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası da katıldıktan sonra un ve kabartma tozu ilave edilip nişasta ile yoğurulmaya başlanır.
  2. Ceviz büyüklüğünde toplar alınıp yuvarlanır ve yağlı kağıt üzerine konulur.
  3. Önceden ısıtılmış fırında 160-170 derecede pişirilir. Afiyet Olsun...

Ağlayan Pasta


   Bunca yılın blokcusuyum, bloğumda yıllar öncesinden yaptığım ve çoğu malzememin eksik olduğunu farkettiğim yine de yapmaya direnip onun yerine bunu, bunun yerine başka birşeyi koyduğum bir ağlayan pastam varmış sadece.
   Yıllar yıllar oldu, sayısını unuttuğum ve nerdeyse benimle özdeşleşecek kadar çok yaptığım bu pastayı paylaşmayarak ayıp etmişim. Nuray Sayarı bu sene bilinçlenme yılı diyordu da açıkçası inanmıyordum. Bunun gibi yapıp yapıp paylaşmadığım nice tarifleri keşfedip, paylaşmaya hazır ettim. Hakikaten farkındalık mı var ne ;)

Malzemeler.

Keki için;

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
Arası için;
  • 2 paket sade kremşanti
  • 2 su bardağı soğuk süt
Üzeri için;
  • 1 paket çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt
Islatmak için;
  • 1,5 su bardağı süt

Yapılışı;
  1. Kremşantiyi sütle çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
  2. Öncelikle keki için tepsiyi katı yağla yağlıyoruz. Yumurtayı şekerle çırpıyoruz, iyice. 3 yemek kaşığı süt ekliyor karıştırıyoruz.
  3. Un, kakao, kabartma tozu, vanilin birlikte karıştırıyoruz, kuru olarak.
  4. Çırptığımız yumurtalara ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişiriyoruz.
  5. Kek pişince ılımaya alıyoruz, soğuyunca üzerine 1,5 su bardağı sütü her yerini ıslatacak şekilde döküyoruz.
  6. Çikolata sosunu sütle kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Arada karıştırarak soğumaya bırakıyoruz.
  7. Kremşantiyi kekin üzerine düzgünce yayıyoruz. Bu arada soğuyan çikolata sosunu da kremşantinin üzerine her yerine eşit gelecek şekilde yayıyoruz. 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Afiyet Olsun...