19 Mayıs 2015 Salı

YUFKALI MİLFÖY BÖREĞİ



   Yufkalı milföy böreğini yıllar yıllar önce yapmıştım. Geçen gün arkadaş günümüzde Meral yapıp getirince bir de onun tarifiyle yapayım dedim. Mantar ve ıspanak çok yakıştı bu böreğe.
  Arkadaşlar bildiğiniz gibi milföyü pişirmek hem çok kolaydır hem de biraz itina ister. İçinde bolca yağ barındırdığı için, hamurumsu bir tabaka bırakır altında. Biz bu şekilde soslu yaptığımızda ise bu tabakayı yok etmek hiç değilse en aza indirmek asıl mesele oluyor. Bu nedenle ben sizlere sosun miktarını azaltarak veriyorum, fırının alt ayarıyla da biraz pişirelim ki altında pişmemiş hamurumsu kısım kalmasın istiyorum. Her şekliyle yapılmaya değer lezzetli bir börek hele de ıspanak ve mantarın uyumu harika. Benden söylemesi...
Kare borcam tepsi ölçüsü ile...
Malzemeler;

  • 4 parça milföy dilimi
  • 1,5 adet yufka (fazlasının hamur kalmasını istemiyoruz)
  • Sosu için;
  • 1 yumurta
  • 1/2 subardağı yoğurt
  • 1/2 subardağı soda
  • 1/3 subardağı sıvıyağ
Arası için;
  • 5-6  adet mantar
  • bir küçük kuru soğan
  • 1 küçük demet ıspanak
  • karabiber,tuz

Yapılışı;
  1. Soğanı küçük doğrayıp çok az sıvıyağ ile kavurmaya alıyoruz. Ardından mantarları küçük küçük doğrayıp ilave ediyoruz. Ispanağı yıkayıp doğruyoruz, ıspanağı ilave edip biraz da bu şekilde kavuruyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz ve altını kapatıyoruz.
  2. Milföyleri tezgaha serip, merdane yardımıyla inceltiyoruz. Kare borcam dört yufka için yeterli büyüklükte oluyor.
  3. Tepsinin altına çok çok az tereyağ sürüyoruz ve iki milföyü koyuyoruz. Kapatmıyorsa biraz daha inceltin.
  4. Yufkanın yarısını elimizle parçalayıp, milföyün üzerine seriyoruz. Hazırladığımız sostan 3 kaşık üzerine döküyoruz. Arası için hazırladığımız ıspanakla iç harcı yufkanın üzerine eşit miktarda döküyoruz.
  5. Kalan yufkayı da aynı şekilde parçalara ayırıp onun da üzerine 3 kaşık sos döküyoruz. 
  6. Diğer iki milföy ile yufkaların üzerini kapatıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, dilimler halinde kesiyoruz.
  7. Kalan sosu eşit miktarda tepsinin üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılımış fırında 170 derecede ilk 5 dakika alt ayarda sonra altlı üstlü yada turbo ayarında pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Tavuk Göğsü


        Bildiğiniz gibi, gerçek tavuk göğsünün içine, tavuğun göğüs etleri de ilave edilir.
Fakat biz bu şekilde tercih etmiyoruz. Yalancı tavuk göğsü desek o zaman doğru adlandırmış oluruz herhalde. Fakat lezzeti de aynı tavuk göğsü gibi olduğu için, yalancısın sen demek de içimden gelmiyor, ne yapayım:(
       Tavuk göğsü tatlısını muhallebiden ayıran yönü, içine kattığımız unun kavrularak konulması ve bol tereyağlı oluşu. Zaten tatlıya kıvamı veren de bu tereyağ oluyor. Yani kaseye koyup ters çevirince yukardaki şekil çıkıyor, bozulmuyorsa içinde donan tereyağdan dolayı. Bilginize.

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un 
  • 125 gram tereyağ (margarin de olur)
  • 2 paket vanilin 

Yapılışı:
  1. Sütün içine şekeri ilave edip eriyene kadar karıştırın, bu size kolaylık sağlayacaktır.
  2. Tereyağını tencerede eritin. Üzerine un ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Tencereyi kenara alın, yavaş yavaş sütlü şekerli karışımı ilave edin, bir taraftan ilave edip, diğer taraftan da hızlı çırpmayı unutmayın.
  4. Kıvam alıncaya kadar pişirin, ocaktan indirince içine vanilinleri ilave edin, hızlı ayarda çırpın. İyi çırparsanız daha parlak daha güzel olur.
  5. Islatılmış, kaselere yada tepsiye dökün. 2-3  saat dinlensin, isteğe üzerine üzerini tarçın, kakao, yada başka malzemelerle süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun...