Yufkalı milföy böreğini yıllar yıllar önce yapmıştım. Geçen gün arkadaş günümüzde Meral yapıp getirince bir de onun tarifiyle yapayım dedim. Mantar ve ıspanak çok yakıştı bu böreğe.
Arkadaşlar bildiğiniz gibi milföyü pişirmek hem çok kolaydır hem de biraz itina ister. İçinde bolca yağ barındırdığı için, hamurumsu bir tabaka bırakır altında. Biz bu şekilde soslu yaptığımızda ise bu tabakayı yok etmek hiç değilse en aza indirmek asıl mesele oluyor. Bu nedenle ben sizlere sosun miktarını azaltarak veriyorum, fırının alt ayarıyla da biraz pişirelim ki altında pişmemiş hamurumsu kısım kalmasın istiyorum. Her şekliyle yapılmaya değer lezzetli bir börek hele de ıspanak ve mantarın uyumu harika. Benden söylemesi...
Kare borcam tepsi ölçüsü ile...
Malzemeler;
- 4 parça milföy dilimi
- 1,5 adet yufka (fazlasının hamur kalmasını istemiyoruz)
- Sosu için;
- 1 yumurta
- 1/2 subardağı yoğurt
- 1/2 subardağı soda
- 1/3 subardağı sıvıyağ
Arası için;
- Soğanı küçük doğrayıp çok az sıvıyağ ile kavurmaya alıyoruz. Ardından mantarları küçük küçük doğrayıp ilave ediyoruz. Ispanağı yıkayıp doğruyoruz, ıspanağı ilave edip biraz da bu şekilde kavuruyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz ve altını kapatıyoruz.
- Milföyleri tezgaha serip, merdane yardımıyla inceltiyoruz. Kare borcam dört yufka için yeterli büyüklükte oluyor.
- Tepsinin altına çok çok az tereyağ sürüyoruz ve iki milföyü koyuyoruz. Kapatmıyorsa biraz daha inceltin.
- Yufkanın yarısını elimizle parçalayıp, milföyün üzerine seriyoruz. Hazırladığımız sostan 3 kaşık üzerine döküyoruz. Arası için hazırladığımız ıspanakla iç harcı yufkanın üzerine eşit miktarda döküyoruz.
- Kalan yufkayı da aynı şekilde parçalara ayırıp onun da üzerine 3 kaşık sos döküyoruz.
- Diğer iki milföy ile yufkaların üzerini kapatıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, dilimler halinde kesiyoruz.
- Kalan sosu eşit miktarda tepsinin üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılımış fırında 170 derecede ilk 5 dakika alt ayarda sonra altlı üstlü yada turbo ayarında pişiriyoruz. Afiyet Olsun...