30 Mart 2015 Pazartesi

Bonibonlu Kurabiye


Bonibonlu kurabiyeler yıllar yıllar öncesinde denediğim tariflerden. Çikolatalısını çok seviyoruz biz.
Kurabiyenin içine bu şekilde erimiş çikolata girince, kurabiye biraz sert ve gevrek oluyor. Yani nasıl anlatayım o ağızda dağılan kıyır kıyır diye tabir ettiğimiz tadı almıyorsunuz.
Böyle olması bu kurabiyelerin kötü olduğu anlamına gelmiyor, aksine yemesi çok hoş hem de doyurucu bol bol çikolata tadı alabileceğiniz muhteşem kurabiyeler oluyor. Deneyin kendiniz görün :)

Malzemeler:

  • 150 gram oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir)
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 80 gram sütlü çikolata
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 çay bardağı un (gerekirse azar azar ekleyin)
  • 2 paket bonibon

Yapılışı:
  1. Tereyağ ile çikolata bir tavaya alınıp eritilir.
  2. Ilınınca bir kaseye alınıp, üzerine 1 kaşık kakao, pudra şekeri, yumurta sarıları eklenip şöyle karıştırılır.
  3. İki bardak elenmiş un ilave edilip yoğurmaya başlanır. Kabartma tozu un ilavesinden sonra yapılır. Gerektikçe un eklenenerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. (Benim ölçüme göre 4 çay bardağı un yeterli oldu)
  4. Hamurdan cevizden çok az irice parçalar koparılır ve yuvarlanır, tepsiye dizilir. 
  5. Kurabiyelerin üstüne 3 tane bonibon konulur, parmağımızla iyice bastırılır. 
  6. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 12  dakika kadar pişirilir. (Pişip pişmediğine bakıp da almanızda fayda var) Afiyet Olsun...

Ballı-Çikolatalı-Muzlu Krepler




Bloğunda krep tarifi bulunmayan bir blokçu için, krepli rulo tarifi vermek ilginç oldu :)
Halihazırda tarifi verilmesi beklenen krep fotolarım var fakat kısmet Bengisu'nun doğum günü menüsünü vermekmiş.
Dediğim gibi bazı rahatsızlıklarımdan dolayı kolaya kaçtım doğum günü menüsünü hazırlarken.
Krep ve çikolata her  çocuğum sevdiği şeylerdir diye düşündüm. Nitekim bunda da yanılmadığım ortaya çıktı. Sevilerek tüketildi.Sizler de dar zamanlarınızda kolayca hazırlayabilirsiniz bu ruloları, ayrıca görüntüsü kadar tatları da muhteşem.
Benim ölçülerime göre 6 adet büyük krepler ortaya çıktı. Siz ölçüyü yarıya indirebilirsiniz tabi. Kalın Sağlıcakla..

Malzemeler:
Krepler için:
  • 2 yumurta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 çay bardağı un
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu (çay kaşığının ucuyla)
  • portakal kabuğu rendesi
  • 1/2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ
İçi için:
  • Bal
  • Kahvaltılık çikolata
  • Krep başına bir tane muz (büyük olanından)
  • Kürdan
Yapılışı:
  1. Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. İçine kakao, süt,sıvıyağ,portakal kabuğu rendesi katıyoruz, şöyle karıştırıyoruz.
  2. Un ekliyoruz, kabartma tozu ekliyoruz. Unu kontrollü kullanmakta yarar var, akışkan krep hamuru olacak sonuçta.
  3. Krepleri tavaya alırken ocağın altının ne çok yüksek ne de çok yavaş almamasına dikkat edin.Tavayı mutlaka önceden kızdırın.
  4. Yapışmaz tavaya isterseniz çok az sıvıyağ gezdirin isterseniz krep tavası kullanın, bir kepçe krep hamurundan koyup, düzleştiriyoruz. Üst kısmının ıslıklığı kuruyunca tersini çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz. Krepler havalanınca kolay rulo olsun diye rulo şekline getirip öyle devam ediyoruz.
  5. Kreplerin kenarlarını ben düzgün olsun diye kestim, siz isterseniz kesmeyebilirsiniz. Krebin içine önce bir kaşık kadar bal koyuyoruz, onun üzerine ekmeğe sürdüğümüz çikolatadan sürüyoruz. Krebin alt kenarının ucuna muzu yerleştiriyoruz, sıkıcı sarıyoruz.
  6. Rulo haline getirdiğimiz krebi bir santim kadar olacak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz parçaya kürdan batırıp servis tabağına alıyoruz. Afiyet Olsun...