11 Temmuz 2015 Cumartesi

Bazlama Nasıl Yapılır




  Ankara'nın bazlaması meşhurdur. Ben de kayınvalidemlerde öğrendim bazlamayı. Bizim ekmeğimiz, ekşi mayalı ekmek olduğu için, bazlama yapmazdık. Onlar ise, ekmeğini günlük taze olarak yaparlar. Bazlama da onların yaptığı ekmeklerden biridir. Bazlamayı ısıtıp, içine tereyağ koyarlar ki çok güzel olur. Yada kaşar ve sucukla tostunu yaparız, onu da şiddetle öneririm.
  Bazlamayı aynı kayınvalidemden öğrendiğim gibi yaptım. İçine süt, yağ vs hiçbirşey kullanmadım. Hamuru aslında çok katı bir hamur olmaz, bu yüzden şekil vermesi yeni yapacaklar için biraz zor olabilir. Hamurunun yumuşak kıvamlı olması, bazlamanın daha iyi kabarmasını, ve arasının boşluk kalması bu sayede oluyor.
   Bildiğim bütün püf noktalarıyla bazlama yapımını vermek istiyorum. İyi bir bazlama yapmak için, ocağın altının iyi ayarlanması gerekiyor, ne olması gerekenden fazla (yoksa yanar ve içi hamur kalır) nede olması gerekenden az (bu kez de kurur yumuşacık pamuk gibi olmaz). Zaman zaman ayarı açıp kapatabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 5 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 2,5 su bardağına yakın ılık su (suyu kontrollü kullanmanızı öneririm, ilk kez yapacaklar için hamurun biraz katı olması daha kolay şekil vermeyi sağlar.
Yapılışı;
  1. Mayaya bir kaşık şeker ekleyin, ılık su ile iyice ezin.
  2. 5 su bardağı un ekleyip, üzerine tuzu da ekleyin. Hamur yoğurun. İlk kez yapacaklara önerim, 1,5 su bardağı ılık su ile mayayı ezip, unu azar azar eklemek, sonra gerekirse bir bardak daha su ilave yapmaktır. Çünkü malum, hamur mayalanınca, daha da cıvıyacaktır.
  3. Hamurun üzerini kapatıp, iki katı oluncaya kadar mayalandırmaya alın.
  4. Hamurdan ben 6 bazlama çıkardım, yani hamuru altıya böldüm diyebilirim. Siz de benim gibi çok büyük bazlama yapmak istemiyorsanız, bu miktar yeterli olacaktır.
  5. Bir parça hamur alıp, biraz unla, yuvarlıyoruz, fazla da bastırmadan, örselemeden, sadece yuvarlayıp, masanın üzerine serdiğimiz temiz hamur bezimizin üzerine koyuyoruz.
  6. Hamur bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bezle hamurların üzerini örtüp, ikinci mayalandırma aşamasına geçiyoruz. Bu bezeler biraz daha kabarınca, tavanın altını açabilirsiniz. 
  7. Bazlama yapmak için tavada önemli. Mesela mutlaka teflon olmalı, ve iyi kalite olursa, ısıyı daha iyi yayacağından, bazlamalar yanmadan pişirme imkanımız olur. 
  8. Birinci bezeyi alıp, biraz unla elimizle açarız, oklava yada merdane kullanmadan, sadece elimizle, mümkün olduğunca her yerini eşit  olarak açar, tavaya alırız.
  9. Tavada, bazlamanın üzeri pişme belirtisi verince, hemen tersini çeviririz, bir kez de bu şekilde diğer tarafını pişiririz. Bu esnada bazlamanın, kabarması, arasının boşluk olması makbuldür.
  10. Bütün bezeler için aynı işlemi gerçekleştiririz. Pişen bazlamalı,yine bezin üzerine koyarız. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, üst üste koymamak, en azından sıcakken. Sıcaklığı geçince, yine üstünü örterek, bir kaba alırız. Afiyet olsun...


9 Temmuz 2015 Perşembe

Müslili Sütlü Tatlı



  Yalancı tramisudan sonra, bir de bu versiyonunu denemek istedim. Müsli yeterince tatlı olduğundan içine bal katmayabilirsiniz. Puding kısmı ise yeterince lezzetli. İsterseniz, müsliyi kuru olarak da kullanabilirsiniz, ben ezilmiş muz ve bal ekledim. Yine tercih sizin.

Malzemeler;

  • 1 paket sade puding tozu
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 paket sade kremşanti( ikililerden kullanacaksanız sadece bir paketini kullanıyoruz)
  • kremşantiyi çırpmak için 1 su bardağı soğuk süt
  • 5 kaşık müsli
  • 1 tane muz
  • 2 kaşık süt
  • isteğe göre 1 tatlı kaşığı bal ( dolu olmasın)

Yapılışı;
  1. Kremşantiyi soğuk sütle çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
  2. Pudinge sütü ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
  3. Puding soğurken, bir tane muzu çatalla eziyoruz, 5 kaşık müsli ve isterseniz 1 tatlı kaşığına yakın bal ekliyoruz.(çok tatlı sevmiyorsanız bal eklemeyebilirsiniz) Müsliye 2 kaşık süt de ekleyip, muzla birlikte karıştırıyoruz.
  4. Soğuyan pudinge, çırptığımız kremşantiyi ekleyip, iyice homojen olana kadar çırpıyoruz.
  5. Kupların tabanına, 2-3 puding koyuyoruz. Üzerine, hazırladığımız müslili karışımdan tatlı kaşığıyla 2 tatlı kaşığı kadar küçük küçük toplar halinde koyuyoruz.
  6. Müslinin üzerine yine puding koyup, dolaba kaldırıyoruz. 
  7. Servis etmeden önce benim gibi, müsli ile de üzerini süsleyebilirsiniz. Afiyet OLSUN.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

Erişteli Mercimek Çorbası


  Mutlu haftalar sevgili dostlar, hayırlı ramazanlar,
  Bizim evde yeşil mercimek çokça tüketilir. Sanırım bunda benim yeşil mercimeği sevmem de büyük etken. Her ne kadar babamız yeşil mercimeği yemese de kızları da alıştırdım bu duruma. Rabbim yaratmışsa vardır bir yararı, diyerek afiyetle yeyiniz.

Malzemeler;

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı erişte
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 tatlı kaşığı sebze çeşni
  • nane, kırmızı pul biber
  • 1 kaşık kadar tereyağ

Yapılışı;
  1. Yeşil mercimeği, biraz tuzla haşlıyoruz.
  2. Mercimeği süzüp, tencereye kuru soğanı doğruyoruz. Soğan şeffaflaşınca, biraz salça ekliyoruz ve kavuruyoruz.
  3. Mercimeği ekleyip, 5 su bardağı su ekliyoruz. Tuz, nane, sebze çeşni ekleyip, kaynayıncaya kadar ocakta tutuyoruz.
  4. Mercimekler kaynayınca, içine 1 su bardağı erişte ekliyoruz. Erişteler de yumuşayınca, ocağın altını kapatıyoruz.
  5. Bir küçük tavada, bir kaşık tereyağı eritip, içine pul biber ekliyoruz. Pişirdiğimiz mercimeğin üzerine döküp,servis ediyoruz. Afiyet olsun...
Not; Siz eğer daha sulu olsun istiyorsanız, sıcak su ilave edip bir iki tık kaynatabilirsiniz.


4 Temmuz 2015 Cumartesi

Yalancı Tremisu


   Ah şu yalancılardan çektiğimiz nedir bizim. Gerçeğini aratmıyor doğrusu, tremisu demek için içinde labne olması gerektiğindendir adının yalancıya çıkması. Ama adı çıkmış dokuza inmez sekize misali.
   Bu tatlıyı mutlaka deneyin derim. Gerçekten çok lezzetli, ve pratik ... Siz de bizim gibi sütlü tatlıları tercih edenlerdenseniz,  eminim ki beğeneceksiniz.
Bu ölçülerde 5 porsiyon kup çıktı, tabi benim kupların büyüklüğü de buna etki ediyor.

Malzemeler;

  • Kup başına bir adet kedidili (ben bu kadar tercih ettim fakat siz miktarı artırabilirsiniz)
  • 1 paket muzlu puding tozu
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 paket sade kremşanti (ikili olanların sadece birini kullanıyoruz)
  • kremşantiyi çırpmak için 1 subardağı soğuk süt
  • kedidilini ıslatmak için;
  • 1/2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı granül kahve, 1 yemek kaşığı şeker
Üzeri için;
  • kakao, muz, şekerlemeler

Yapılışı;
  1. Kremşantiyi soğuk sütle çırpıp, dolaba kaldırıyoruz.
  2. Muzlu pudingi 3,5su bardağı süt ile pişiriyoruz. Ilımaya alıyoruz.
  3. Puding epey ılınınca, (soğuya yakın olacak) çırptığımız kremşantiyi pudinge ekleyip 2-3 dakika kadar çırpıyoruz.
  4. 1/2 su bardağı süte, kahve ve şeker ekleyip şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
  5. Kuplara 2-3 kaşık kadar pudingden koyuyoruz. Kedidilini hazırladığımız kahveli süte batırıp, 3 parçaya ayırıyoruz. Pudingin üzerine yerleştiriyoruz. 
  6. Kupların en üstünü yeteri kadar pudingle doldurup, soğumaya alıyoruz.
  7. Servis yapmadan önce, üzerine kakao serpip, istediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet Bal Olsun...

Kirazlı Parfe


  Hayırlı günler sevgili dostlar,
Kirazı köyden bolca getirince değerlendirmek istedim. En kolayından, en bilineninden, parfe yaptım. İçine minik doğrayarak kattığım kirazlar, bir ekşilik verdi, böylesi çok lezzetli oldu. Size de öneririm, iftardan sonra, basit ve kolay bir serinletici oluyor. Kalın sağlıcakla...

Malzemeler;

  • 2 paket sade kremşanti (ikili paket olanlardan bir paket)
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 10-12 adet kiraz
  • 1 adet muz
  • 1 paket finger bisküvi (siz isterseniz petibör kullanabilirsiniz)
  • 1/2 çay bardağı damla çikolata
  • 1/2 çay bardağı fındık 
  • üzeri için; çikolata sosu
Yapılışı;
  1. Kirazları yıkayıp, küçük küçük doğruyoruz. Muzu çatalla eziyoruz.
  2. Bisküviyi küçük küçük kırıyoruz. 
  3. Kremşantileri bir derince kaba alıyoruz, iki bardak soğuk süt ilave ediyoruz, blendırla çırpıyoruz.
  4. Üzerine kirazları, ezilmiş muzu, ve bisküvi kırıklarını ekleyip, şöyle bir karıştırıyoruz. 
  5. En son, damla çikolata ve fındık ekleyip bir daha karıştırıyoruz.
  6. Streç film serdiğimiz kalıbımıza kaşıkla baskırarak döküyoruz. Bastırıyoruz ki, arasında boşluk kalmasın. 
  7. Buzdolabında en az 3 saat kadar kalması gerekiyor. Servis yapmak için, streç filden tutun, servis kabına ters çeviriyoruz. Üzerine hazır çikolata sosu gezdirip, isteğe göre meyvelerle servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

3 Temmuz 2015 Cuma

Yelpaze Patates ve Hayırlı Cumalar



   Hayırlı cumalar sevgili dostlar...
 Rabbim şu mübarek cuma günü ve ramazanının yüzü suyu hürmetine, Doğu Türkistan'daki, müslüman kardeşlerimize, Kerkük'teki, türkmen kardeşlerimize, ve müslüman olup da her nerde acı çekiyor, aç kalıyor, öldürülüyor, eziyete uğruyor ise onlara Hızır aleyhisselam hızında yardım et. Mükafatın katlandığı şu günlerde, acıları da katlanan, müslüman olduklarından dolayı, eziyet edilen, işkenceye maruz kalanların da acılarını kat kat azalt ya Rabbim.
Televizyonlarda gördüğümüz görüntülere dayanamıyorum. Uzunca bir süredir, haber izleyemiyorum. Rabbim sen hepsini görüyor biliyorsun, yardım eyle. Amin.

Mutfaktan birşeyler çıkıyor hatta epeyce birikti yayınlanması gereken tarifler. Fakat sorun bende,
tarif ekleyesim yok, ama nereye kadar ne zamana kadar değil mi.
Patates tarifini ise, yazılması kolay diye tercih ettim, itiraf ediyorum.
Şahsen ben tatmadım bu patatesleri, kızlar için yapmıştım. Denemek amaçlı sadece üç adet patates kullandım. Daha yok mu deyip, aranmalarından dolayı da üzüldüm birkaç tane daha yapmadığıma.
Fırında yapılan bir tarif olduğu için, fırında uygun birşeyler yaptığınızda, poşetin içine koyup, tereyağlayıp, baharatlayıp da yemeğin yanına çok kolay şekilde çıkartabileceğiniz bir tarif bu. Kızların deyimiyle de şahane ;)

Malzemeler;

  • 3-4 adet patates (istediğiniz kadar)
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • pulbiber, karabiber, kekik
  • 1 büyük diş sarımsak

Yapılışı;
  1. Patatesleri soyup, üzerini düzeltin(yapmayadabilirsiniz)
  2. Patateslerin üzerine ince ince şeritler kesin, mümkün olduğunca aşağıya inin, fakat komple patatesi kesmeyin.
  3. Bir tavaya, tereyağ ve sıvıyağ koyun. Tereyağ eriyene kadar ocakta tutun, ocaktan alıp, içine, tuz, karabiber,pul biber, ezilmiş sarımsak, ve kekik koyun.
  4. Patateslerin üzerine bu karışımdan fırça yardımıyla sürün, mümkün olduğunda dilimlerin arasına sürün ki hem aroması geçsin, hem de iyice pişsin.
  5. Fırın poşetine alın patatesleri. Ağzını kapatıp, küçük bir delik açın.
  6. Fırın kabına alıp, fırını 200 derecede açın. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun...