31 Mart 2014 Pazartesi

Kuru Kayısı Marmelatı



            Merhabalar Sevgili Dostlar...
Türkiye gündemi o kadar yoğun ve iç karartıcı ki, geleceğe dair endişelere kapılmamak mümkün değil. Bir taraftan savaş tehlikesi bile gündemde iken, tarif yayınlayıp, sıradan konuşmalar yapmayı açıkçası saçma bulduğum için bir süre yine yayın paylaşmadım.
Sonra düşündüm nereye kadar, sürecek bu. Hem de bu kadar sevdiğim bir işi yaparken...
Çocuklarımdan sonra en mutlu olduğum yer burası, buraya birşeyler yazmak, resimler koymak....
Ve evet hiçbirşey yokmuşcasına devam etmeye karar verdim. Çünkü ortada emek verdiğim bir sürü güzellikler birikti.
Ne seçimler umurumda, ne başka birşey bugün, tememnim Türkiye 'yi aydınlık günlerin beklediği yolunda, en azından böyle olmasını umut ediyorum.
Şimdi geçiyorum kayısı marmelatına. Nerdeyse tazesi çıkmışken kuru kayısıdan marmelat da neyin nesi diyebilirsiniz. Doğum sonrası bir takım sıkıntılı günlere çare olarak aldığım kuru kayısılar elimde pek çok kalınca böyle birşey denedim. Açık söylemek gerekirse, tazesinden daha kıvamlı daha tatlı oldu diyebilirim. Belki size de bir fikir olur. Kalın sağlıcakla...



Malzemeler:

  • 1 büyükçe kase kuru kayısı (yıkanıp küp küp doğranmış)
  • 1 su bardağı şeker
  • birkaç damla limon suyu
  • isteğe göre 1 adet çubuk tarçın
  • isteğe göre birkaç tane karanfil
  • su
Yapılışı:
  1. Kayısılar tencereye alınıp, 5-6 su bardağı su ile haşlamaya başlanır. Suyu bittikçe birkaç bardak daha ekleyebilirsiniz. Su miktarı biraz da kayısıların çeşidine göre değişebiliyor. Kimisi daha yumuşak kimisi daha sert olabiliyor.
  2. Kayısılar, iyice yumuşayınca, robota alıp yüksek devirde püre haline gelinceye kadar çalıştırılır.
  3. Kayısı püresi tekrar tencereye alınıp, üzerine 1-2 su bardağı su koyulur (yine pürenin kıvamından yola çıkın su oranını belirlerken), 1 su bardağı şeker, bir kabuk tarçın atılıp, kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. İndirmeden birkaç dakika önce birkaç damla limon sıkılıp, bir iki fokurdatıp, ocaktan alınır. Sıcakken cam kavanoza alınır ve ters çevrilerek kapatılır. Yadaaa bizim gibi hemen tüketilmek için, bir kısmı kaseye alınır. Afiyet Olsun...
Not: Burada en önemli nokta, kayısıların iyice yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra püre haline getirip tencereye aldığımız kısım. Bu esnada su oranına kendinizin karar vermesi daha uygun olacaktır, pürenin kıvamına bakıp, suyu azar azar ekleyerek bir taraftan karıştırıp karar vermelisiniz.

9 Mart 2014 Pazar

Soslu Tavuk Şiş




            Mutfakta pratiklik her zaman hayat kurtarır. Hele de benim gibi çocuklu bir evin annesi iseniz. Her ne kadar tavuk konusunda çekincelerim olsa da, malesef tamamen tavuktan kendimizi kurtaramıyoruz. Bizim evin et sevmez ahalisine, daha albenili aynı zamanda da pratik tarifler bulmaya çalışıyorum çoğu kez. Sosta bekletme kısmı olmasa, çok pratik, zaten bu yüzden sosunu daha önceden hazırlayıp, streçle kaplıyorum ve buzdolabında akşam çocukların ve babalarının geliş saatine kadar terbiyeleniyor tavuklar. Böylece hem sosu iyice işliyor hem de pişmesi kolaylaşıyor. Denemeniz dileğiyle...



 
Malzemeler:
  • 1 paket tavuk göğsü
  • 1/2 türk kahvesi fincanı süt
  • 1 büyükçe soğan
  • 1 kaşık salça (ben köy salçası kullandım)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • kuru kekik, karabiber, kimyon, pul biber (yada istediğiniz farklı baharatlar)
  • tuz
  • çöp şişler (8-9 adet)
Yapılışı:
  1. Tavuk göğsünü yıkayıp küp küp doğruyoruz.
  2. Soğanı, rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz,aynı şekilde sarımsağı da.
  3. Rendelediğimiz soğan ve sarımsağı süzgeç yada temiz bir tülbent yardımıyla suyunu süzüyoruz.
  4. Bu suyu tavuk etine ekliyoruz. Aynı şekilde süt, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatları ekleyip üzerini streçle kaplıyoruz. Buzdolabında en az 2 saat dinlendiriyoruz.
  5. Çöp şişlere çok sıkı olmayacak şekilde göğüs etlerini geçiyoruz. Çok az sıvıyağ katılmış genişçe bir tavaya alıp, tavanın ağzını kapalı tutup, şişleri ters yüz ederek pişiriyoruz. (Kapağının kapatmamızın sebebi hem daha yumuşak pişmesi hem de yağının ocağa fazla sıçramasını önlemek) İstediğimiz şekilde servis yapıp sıcak tüketiyoruz. Afiyet Olsun...

1 Mart 2014 Cumartesi

Lahana Cacığı Yada Yoğurtlu Lahana Salatası

           
          İyi bir sebze sever olarak, lahanayı mutfağımdan eksik etmemeye çalışıyorum şahsen. Hele de şu sıralar lahanaları sarmak yerine bazen etli yemeğini yapıyorum, bazen salatasını.
          Lahana salatası, favori salatam oldu. Hatta birkaç küçük değişiklikle kendimi de geliştirdim. Lahana cacığı da diyebileceğimiz bu salatayı mutlaka deneyin derim. Pişman olmayacaksınız.

Malzemeler:
  • 1 kase ince doğranmış beyaz lahana
  • 1/2 kase katı yoğurt
  • 3 kaşık mayonez
  • 2 kaşık domates sosu (ev yapımı kullandım)
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • tuz




Yapılışı:
  1. Salata kasesinin içine lahanalar alınır.
  2. Yoğurta mayonez ve diğer baharatlar eklenip karıştırılır.
  3. Bu yoğurtulu karışım lahana kasesine alınıp karıştırılır. Afiyet Olsun...
Not: Bu salatayı onlarca kez yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki, yoğurtlu kısmı lahanaların içinde hafifçe sulu olacak şekilde eklenirse kesinlikle çok daha başarılı oluyor. Ben domates sosu da ekledim hafif sulu ev yoğurdu kullandım ve mayonez de eklenince bence tam oldu. Siz de kendi damak tadınıza göre değişikliğe gidebilirsiniz. Fakat kimyonu şiddetle öneririm.