25 Eylül 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı-Domatesli Yeşil Mercimek Yemeği


              Bu mercimekleri annem gönderdi. Bildiğimiz yassı ve büyük olan mercimeklerden değil. Tamamen yerli, ve doğal üretilmiş, hatta biraz tıknazca kalmış bir tür. Ayrıca bildiğimiz mercimeklerden daha koyu renk suyu oluyor.
              Mercimek yemeğini babamız yemez fakat ben sık sık yaparım. Mercimeğin tadını çok sever, pişerken kokusuna bayılırım. Hele de bol domatesli ve zeytinyağlı olursa. İstenirse içine erişte katılabilir yada bulgur... Fakat ben en çok bu şekilde tercih ediyorum.  Et yemeyenler, çocuklar ve hatta benim gibi bakliyat konusunda daha dikkatli davranmak zorunda olan hamileler için yeşil mercimek iyi bir tercih olur kesinlikle.


Zeytinyağlı-Domatesli Yeşil Mercimek Yemeği İçin Malzemeler:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 5,5 su bardağı su
  • zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Mercimekleri yıkayıp, tencereye alınız. İçine 3 su bardağı su ekleyip biraz da tuz ilavesi ile yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
  2. Soğanları ince ince doğrayıp, zeytinyağında şeffaflaşana kadar pişiriniz.
  3. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayıp, soğanlara ekleyiniz. Birlikte domatesi pişiriniz. 
  4. Haşladığınız mercimeklerin suyunu süzüp çok az ılık su tutun. 
  5. Mercimekleri tencereye ekleyip, bir iki kavurun. Sonra 2,5 su bardağı ılık su ekleyerek tuzunu da ekleyip, pişmeye bırakın. Afiyet olsun...