17 Eylül 2013 Salı

Evde Simit Yapımı






         Pazartesi itibariyle, yeni okul dönemine başladık. Bütün okula başlayan öğrencilere hayırlı olsun. Benimkiler de başladılar haliyle. Dün çok zamanımızı aldı okul. Artık bütün gün nasıl yorulduysam, gece sabaha kadar döndüm, uyuyamadım.
          Pazartesi sabahına yetişmesi gereken bu yayın ise bugüne nasip oldu. Evde yapılan simit, yenilesi güzel bir tat veriyor. Fakat söylemeden edemiyeceğim, simitler pişerken, mutfaktan nasıl kokular geliyor, o susamlar fırından nasıl kokular yayıyor anlatamam. Benim ufak kızım bile, "_Anne ne yapıyorsun çok güzel bir koku geliyor"diye mutfağa geldi. O kadar diyorum yani.


                 Simit yapımı için malzemeler:

  •  1/2 paket yaşmaya
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sirke (elma kullandım)
  • 5 su bardağı un
Üzeri için:
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 1 su bardağı kadar susam

Yapılışı:
  1. Derince kaseye, yaşmaya ve şekeri katıp azar azar ılık su ekleyerek eziyoruz.
  2. İçine tereyağ, sirke, tuzla karıştırılmış unu da katıp yine karıştırıyor ve yoğuruyoruz.
  3. Hamuru, mayalanması için 30 yada 45 dakika kadar üzerini örtüp kenara alıyoruz.
  4. Hamur iki katı yüksekliğine ulaşınca, simit yapımına başlıyoruz.
  5. Öncelikle bir tabağa, pekmezi koyuyor çok az su ekliyoruz.
  6. Bir diğer tabağa ise susamları koyuyoruz.
  7. Hamuru önce ikiye bölüyoruz. Her bir parçasını 9'a ayırıyoruz. Her bir parçasını elimizle yuvarlıyarak uzatıyoruz. Böylece iki parça hamuru birleştirip, döndürüyoruz. Uçlarından iyice birleştirip, yuvarlak simit şekli verdiğimiz hamuru önce pekmeze sonra susama katıyoruz. 
  8. Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye alıyoruz. Bu şekilde 9 adet simit çıkıyor. 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...