5 Eylül 2012 Çarşamba

Pratik Tirit Yemeği


                 Tirit yemeğini bilenler bilir "Yukardaki de tirit mi?"  diyebilirler doğal olarak. Bu "pratik tirit", yada çok kullanılan şekliyle "yalancı tirit". Bizim yöremizde tirit yufka ile yapılır ve yahni tarzında pişirilen et kullanılır. Onun lezzeti bir başkadır. İnşallah onu bir başka zaman paylaşırım.
               Bu yemeğin tek püf noktası ekmeğin seçimi. Sert olmalı ekmek, lapa gibi olmamalı suyu çektiği zaman. Ben, bizim yöresel ekmeğimizi kullandım. Bu ekmeğin özelliği; ekşi mayalı, köy fırınlarında pişen, kalın kabuklu ekmek olması. Pratik bir öğlen yemeğinde tüketildi tarafımızca. Belki sizlere de fikir verebilir düşüncesiyle paylaşılmaya değer görüldü. Sevgiyle kalın dostlarım.

Malzemeler:
  •  Tabak sayısına göre ekmek dilimi (ben bir tabak için 2 incecik dilim kullandım)
  • Üzerine yine tabak sayısına göre 100 gram kadar kıyma kullandım tabak başı (daha da az olabilir)
  • 1 tane küçük soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • isteğe göre kimyon 
  • Üzerine isteğe göre yoğurt
  • tuz

Yapılışı:
  1. Soğanı küp şeklinde mümkün olduğunca ince kıyıyoruz. Çok az sıvıyağda hafifçe kavuruyoruz.
  2. Soğanlar kavrulurken, içine kabukları soyulup küçük küpler halinde domates ve sarımsak da eklenir.
  3. 1 su bardağı su eklenir. Bir iki fokurdadıktan sonra indirilir.(gerekirse suyu çoğaltabilirsiniz)
  4. Ekmekleri, ince dilimler halinde doğrayıp, kare kare doğrarız. Üzerine hazırladığımız kıymalı harcı döker, suyuyla ekmeklerin ıslanmasını sağlarız. İsteğe göre yoğurt da ekleyibilirsiniz. Afiyet Olsun...


Kuru Börülce Salatası


                       Biz börülceyi çok seviyoruz. Bazen salatasını yapıyor, bazen de sanırım Bilecik'e özgü olan mantısını. Sanırım diyorum çünkü, başka yerde bunun mantısının yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Mantısını da yakın zamanda paylaşacağım inşallah.
                       Bu arada yararlarını merak ettim de hem c vitamini, hem bitkisel protein açısından zenginmiş. Ayrıca kansızlığa da iyi geliyormuş. Şu aralar  tam da ihtiyacım olan şey bu. Düşük orandaki kan seviyem sonucunda, kansızlık tedavisine başlamış durumdayım. İsabet olmuş yani benim için :)
                      Börülce salatasına dönecek olursak, börülce salatası tabii ki de, bir çeşit piyaz. Fakat tadı bakımından biraz daha farklı. İster yeşilini, ister kurusunu, ister turşusunu, ister mantısını yapın her şekilde favoriniz olur kanımca. Tavsiyemdir, denemeniz dileğiyle...
                    
Not: Börülceyi haşlarken bir gece önceden ıslatabilirsiniz yada ıslatmayabilirsiniz. Kurufasulyenin aksine daha çabuk pişen bu fasulye türü, fazla sizi yormayacaktır. Haşlerken iyice yıkadığımız börülcelere su ve az miktarda tuz ekleyerek ocağa alırız. İsterseniz suyunu 2 kez değiştirebilirsiniz. Ben şahsen tercih etmiyorum. Yine de tercih her zamanki gibi sizin.

Malzemeler:
  • Bir kase haşlanmış börülce
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır taneleri
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 demet soğanın yeşil yaprakları
  • 1 kapya biberi
  • 2 orta boy kabuğu soyulup küp küp doğranmış domates
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 2 kaşık nar ekşisi


Yapılışı:
  1. Haşladığımız börülceler, ılık sudan geçirip, bir derince kaseye alırız.
  2. Soğan, maydanoz, dereotunu ince ince doğrayıp, börülcelere ekleriz.
  3. Kapya biberini küçük küpler halinde doğrar ekleriz. Hazırlanmış domatesleri ekleriz.
  4. Mısırı da ekleyip, sosunu hazırlamaya geçeriz.
  5. Sosu için isterseniz, sirke türevi isterseniz limon tercih edebilirsiniz tabi. Ben nar ekşisini tercih ediyorum. Nar ekşisi ve zeytinyağını çok az tuzla karıştırıp (börülceleri haşlarken tuz eklemiştim) salatanın üzerine ekliyorum ve şöyle bir karıştırıp servis yapıyorum. Afiyet şeker olsun...