5 Temmuz 2012 Perşembe

Mantı Çorbası (Tavuklu)


                           Mantı çorbası, kolay bir çorba tabi mantısını kendiniz yapmazsanız.  Ben bu çorba için, mantıları kendiniz yapmanızı önermem açıkçası. Zaten halihazırda satılan mantılar var. Onları makarna niyetine alıp, içine biraz haşlanmış nohut, biraz haşlanmış tavuk eti, yoğurt ve sarımsak...
Güzel bir çorba idi benim için. Tabi işkembe severseniz bu çorba onu da hatırlatabilir size. Aslında bir çorba demek haksızlık bence, çünkü, içinde barındırdığı şeyler itibariyle, tam bir ana öğün bile olabilir. Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (size zor gelmiyorsa kabuklarını da soyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı hazır mantı
  • 1 tavuk kalça (haşlanmış)
  • 2 kaşık süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık un
  • 3-4 diş sarımsak
Üzeri İçin:
  •  Biraz sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • isteğe göre kuru nane.

Yapılışı:
  1. Nohutları, ve tavuk kalçasını haşlamakla işe başlıyoruz. Tabiki ayrı ayrı. Haşlanmış nohutların kabuklarını soyabilir yada hazır alabilirsiniz, böylesi daha güzel oluyor.
  2. Haşlanmış tavuk etini, küçük parçalara ayırıyırozu. Suyunu ise süzdürüp başka bir tencereye alıyoruz.
  3. Üzerine biraz da normal su ekleyip, kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynayınca içine mantıları atıyoruz. (tavuk kalçasını haşlarken, içine tuz kattıysanız tuz oranını ayarlamanızı öneririm) Biraz tuz atıyoruz. 2-3 dakika sonra (mantıların sertliğine göre) önce nohutları, sonra ayıklanmış tavuk etlerini ekliyoruz tencereye.
  4. Bir taraftan biz terbiyesini yapmaya hazırlanıyoruz. Bir kaseye, 2 kaşık süzme yoğurt alıp, içine dövülmüş sarımsakları, yumurtayı ve unu ekleyip iyice çırpıyoruz. Sonra bu kaseye, mantı tenceresinden aldığımız bir kepçe suyu azar azar ekleyerek, bir taraftan da yumurtası pişmeden hızlı hızlı çırpıyoruz. Mantılar yumuşadıysa, bu kasede hazırladığımız terbiyeyi azar azar tencereye ekliyor bir taraftan da karıştırıyoruz.
  5. Küçük bir tavaya, biraz sıvıyağ koyuyoruz (isteğe göre tereyağ da olabilir) Yağ biraz kızınca, içine baharatları katıp, karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
  6. Pişen çorbamızın üzerine kaseye alınca servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...