Not: İlk yayınladığım tarif olarak teknik bir hata sonucu bloğumdan kaldırdığım tarifimin tekrar aynı şekliyle blokta yer almasıdır. Bilgilerinize
Benim eşim Çankırılı. Onlarda çok sevilen bir börek türü olan suböreği bizim evde hep bir atışmaya sebep olurdu. Ben Bilecikliyim ve biz suböreğini bilmiyoruz. (En azından benim ailemin evinde yapılmıyordu.) Eşim ise bana suböreğini öğrenemedin diyerek takılır hatta kızdırırdı. Ben de hem yeni oluşan bloğumun şerefine hem de eşimin inadına su böreği yaptım. Daha önce kayınvalidemden görmüştüm ama hiç kendim yapmamıştım velhasıl söylendiği kadar da zor birşey değilmiş ilk kez yapmış olmama rağmen sevilerek yenildi. Böylece suböreği sizlerle paylaştığım ilk tarifim olma şerefine nail oldu...
Suböreği için malzemeler: Hamuru İçin;Yaklaşık 1, 1;5 kg kadar un, 4 adet yumurta, üç tatlı kaşığı tuz, ılık su, yarım çay bardağından biraz az sıvıyağ
İç harcı için; Ben peynir tercih ettim siz isterseniz kıyma da kullanabilirsiniz, maydanoz da kullanabilirsiniz bizimkiler maydanoz sevmediği için ben tercih etmedim, ezine koyun ve beyaz peynir karışımı peynir kullandım.
Pişirmek ve hamurunu kaynatmak için ; Yarım paket teremyağ,bir bardak kadar sıvıyağ, (bunu yufkaları sudan çıkarınca aralarında kullanacağız) bir tencere sıcak su, tuz, yarım limon
Yapılışı:
Benim eşim Çankırılı. Onlarda çok sevilen bir börek türü olan suböreği bizim evde hep bir atışmaya sebep olurdu. Ben Bilecikliyim ve biz suböreğini bilmiyoruz. (En azından benim ailemin evinde yapılmıyordu.) Eşim ise bana suböreğini öğrenemedin diyerek takılır hatta kızdırırdı. Ben de hem yeni oluşan bloğumun şerefine hem de eşimin inadına su böreği yaptım. Daha önce kayınvalidemden görmüştüm ama hiç kendim yapmamıştım velhasıl söylendiği kadar da zor birşey değilmiş ilk kez yapmış olmama rağmen sevilerek yenildi. Böylece suböreği sizlerle paylaştığım ilk tarifim olma şerefine nail oldu...
Suböreği için malzemeler: Hamuru İçin;Yaklaşık 1, 1;5 kg kadar un, 4 adet yumurta, üç tatlı kaşığı tuz, ılık su, yarım çay bardağından biraz az sıvıyağ
İç harcı için; Ben peynir tercih ettim siz isterseniz kıyma da kullanabilirsiniz, maydanoz da kullanabilirsiniz bizimkiler maydanoz sevmediği için ben tercih etmedim, ezine koyun ve beyaz peynir karışımı peynir kullandım.
Pişirmek ve hamurunu kaynatmak için ; Yarım paket teremyağ,bir bardak kadar sıvıyağ, (bunu yufkaları sudan çıkarınca aralarında kullanacağız) bir tencere sıcak su, tuz, yarım limon
Yapılışı:
- Yumurtaların kabuklarını yıkayarak bir leğene kırıyoruz, tuz ve unu ekleyip biraz da sıvıyağı ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Ilık suyumuzdan biraz ekleyerek unla birlikte yoğuruyoruz. Suyu fazla eklerseniz yumurtanın hamuru tutma özelliği etkisini yitireceğinden bir çay bardağı kadar diyelim sanırım buna tekamül eder. Hamur biraz sert bir hamur olmalı ayrıca rengi de sarı olmalı. Yoğurduğumuz hamuru bezelere ayırıyoruz. Ben daha yeni hamur açmaya başladığım için biraz küçük bezeler aldım. Kücük açtım, daha kolay olsun diye, sonrada açtığım bu bezeleri bir örütünün üzerinde serdim altını çevirerek kurumasını sağladım.
- Ağzı geniş bir tencereye sıcak su koyup üzerine iki tatlı kaşığı tuz ekledim.Yarım limonu sıkıp kaynamasını bekledim.
- Suyum kaynayana kadar peynirlerimi hazırladım ve teremyağını tavada hafif rengi sararıncaya kadar erittim. Ocaktan alıp içine sıvıyağ koydum.
- Temiz bir leyeğini soğuk suyla doldurdum. Bir de büyükçe tepsinin üstüne süzgecimi ters çevirip hazırladım. Bu arada kaynamış olan suyuma yufkalarımı attım biraz bekletip sudan çıkarttığım gibi soğuk suya attım. Bu arada soğuk suyuma da tuz eklemiştim. Soğuk sudan çıkartıp süzgecin üzerinde iyice suyunu süzdükten sonra yağlanıp hazırlanmış tepsime koydum. Benim yufkalarım küçük tepsim büyük olduğu için ben iki yufkadan bir sıra yaptım yani birini bir taraf birini diğer tarafa çekerek tabanını kapattım. Üzerine hazırlamış olduğum yağdan biraz gezdirdim ve fırca yardımıyla her yerine yağın değmesini sağladım.
- Her katına peynirli karışımdan koyup Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrar ettim.Tepsinin enine yada kendi damak tadınıza göre siz de kalınlığını ayarlayabilirsiniz. Ben çok kalın ve çok fazla makarnaya benzeyen şeklini sevmiyorum.
- Bu yüzden de fazla kalın tercih etmiyorum. Fırınımı en son ısıya ayarlayıp iyice ısınınca tepsiyi fırına verdim. En önce yüksek ısıyla sonra da 150 derecede yavaş yavaş pişirdim.
Afiyet olsun..