Yemek isimlerinde kadın uzuvlarının kullanılması nedendir bilinmez.Yok kadın budu, yok hanım göbeği vs. benzerlikle alakalı olduğunu sanmıyorum.Belki bir şakanın eseri olarak kalmıştır isimleri.
Buna örnek yemeklerimiz yokmudur? Mesela hünkarbeğendi. Efendim bir gün aşçıbaşı bu yemeği yapmış hünkara getirip takdim etmiş, ama tabi bayağı bir de risk almış. Ya hünkar beğenmezse o zaman kelle gider. Neyse ki hünkar beğenmiş de ismi böylece kalmış.
Yada Ezo geline gelelim. Ezo adında bir gelin, gelen misafirlerinin önüne çıkaracak bir yemek bulamayınca evdeki kuru bakliyatlardan çorba kıvamında yemek yapmış. Sonra adı Ezo gelinin çorbası olmuş söylene söylene de ezogelin çorbası olarak kalmış, dersem sallamış olurum. Fakat usturuplu bir şekilde sallamış olurum.
İyi de bütün bunları anladım da Vezirparmağına bir anlam veremedim bilmem vereniniz varmı?Yani niye vezirin parmağı başka birinin değil, Mesela hanım parmağı falan değil de vezir parmağı.
Neyse bu muhabbet uzar gider. Benim yemeğim arada kaynayıp gitmesin. Gelelim kadın budu köftemizin yapılışına:
Önce malzemelerimizi verelim. Ben uzman tv de Şef Melis Sadıkoğlunun tarifine göre yaptım. Denemesi benden yapması sizden.
Malzemeler:
1/2 kg orta yağlı kıyma, 1 kuru soğan, 1 kahve fincanı pirinç, 1 yumurta; kimyon, kırmızı toz biber, kuru nane
Köftelerimizi bulamak için 2 yumurta, un, galeta unu
Sosu için 4 domates, 2 büyükbaş sarmısak zeytinyağı, karabiber.
Yapılışı:
- Kıymayı ortadan ikiye ayırıyoruz. Soğanları ince ince doğradıktan sonra yağda kavrulmaya alınınca, kıymanın yarısını koyuyoruz.Birlikte biraz kavuruyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.(kıymanın çok kurumamasına dikkat edin)
- Pirinçleri yıkayıp küçük bir tencereye alıyoruz, üstüne tuzlu su koyup 10 dakika kaynatıyoruz.
- Kavrulmamış kıymayı, kavrulup soğumuş kıyma soğan karışımını aynı kaba alıyoruz. Üstüne bir yumurta kırıp tuzunu, ve baharatlarını ekliyoruz. Yoğuruyoruz.
- Yoğurduğumuz köftelik kıymamızı dinlenmesi için dolaba alıyoruz, 1 saat dinlendiriyoruz.
- Bu arada sosunu yapabilirsiniz. Sosu için domateslerin kabuklarını soyup sarmısakları ince ince dilimleyip ekliyoruz biraz zeytinyağı ve karabiber ile sos kıvamına gelene kadar kavuruyoruz.
- Köftelerimize şekil vermeye başlıyoruz. Fazla kalın olmamasına dikkat ederek fakat bu arada da heybetini koruyarak köfteler yapıyoruz.
- Bir kapta 2 yumurtayı çırpıyoruz. Bir kapta un, bir kapta galeta unu koyup(galeta unu isteğe göredir, isterseniz kullanmayabilirsiniz) önce una buluyoruz, fazla ununu elimizle çırpıştırarak yumurtaya ve sonra galeta ununa buluyoruz, kızgın yağda kızartıp peçeteye çıkartıyoruz.
- Üzerine sosla servis yapıyoruz.